Αλόννησος

Γενικές πληροφορίες

ΕΚΤΑΣΗ: 66τ. χλμ. – Ακτογραμμή: 79χλμ. – Πληθυσμός: 2700

Νησί με πολλές φυσικές ομορφιές, η Αλόννησος αποτελεί ιδανικό τόπο αναψυχής για περιπατητές και λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών. Οι δαντελωτές ακρογιαλιές, οι γραφικοί όρμοι με τα γαλαζοπράσινα νερά, οι πευκόφυτες περιοχές στο νότιο τμήμα, το ορεινό τοπίο, πλούσιο σε εναλλαγές, στο κεντρικό και βόρειο τμήμα, ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, το πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων περιπατητικών μονοπατιών, το γαλήνιο περιβάλλον μαγεύουν τον επισκέπτη. Στο μοναδικό οικοσύστημα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείου Σποράδων διαβιώνουν η μεσογειακή φώκια Monachus Monachus και άλλα προστατευόμενα σπάνια είδη. Ψηλότερη κορυφή της Αλοννήσου είναι το Κουβούλι (475μ.)

Που μπορείτε να πάτε με το σκάφος

Νησίδες

Κοντά στο ακρωτήρι Γρεγάλι, στο βορειοανατολικό τμήμα της Αλοννήσου, βρίσκονται οι νησίδες Μούλες (Μωρό και Παιδί),  κοντά στις δυτικές ακτές οι νησίδες Σταυρός και Μανωλάς, κοντά στο ακρωτήρι Κοκκινόκαστρο η βραχονισίδα Κοκκινονήσι. Επίσης, στο στενό που σχηματίζεται ανάμεσα στην Αλόννησο και τη Σκόπελο βρίσκονται οι νησίδες Μικρό  και  Άγιος Γεώργιος, με το ομώνυμο εκκλησάκι και ψηλότερη κορυφή 222μ.

 

Γιούρα

Νησί αλίμενο, με επίμηκες σχήμα, απόκρημνες ακτές και ψηλότερη κορυφή 570μ. Παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον – στο τραχύ και δύσβατο έδαφος του ζει ένα σπάνιο, προστατευόμενο είδος αιγάγρου. Στο νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται το σπήλαιο του Κύκλωπα, το μεγαλύτερο των Βορείων Σποράδων, με πλούσιο διάκοσμο. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα (τμήμα ανθρώπινου κρανίου 9ης χιλιετίας π.χ., θραύσματα αγγείων, λεπίδες πυριτόλιθου, εστίες και υπολείμματα τροφών, αγκίστρια ψαρέματος, λίθινα και οστέινα εργαλεία, λύχνους κ.α.), που ανάγονται στη Μεσολιθική (9η-&η χιλιετία π.χ.), τη Νεολιθική (6500-4000 π.χ.), την Κλασική, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Ανάμεσα στα Γιούρα και την Κυρά Παναγιά σχηματίζεται το Στενό Γιούρων. Στο μέσο του βρίσκονται οι βραχονησίδες Παππούς (με την εκκλησία της Ευαγγελίστριας), Κουμπί και Πράσσο (Γράμιζα ή Γραμμέζα),  όπου έχουν έρθει στο φως ευρήματα Προϊστορικών και Ιστορικών χρόνων.

 

Κυρά Παναγιά (Πελαγονήσι)

Νησί βορειανατολικά της Αλοννήσου – πρέπει να ήταν η αρχαία Αλόννησος, που αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ο Δημοσθένης και ο Στράβων-, με απόκρημνες ως επί το πλείστον ακτές και ψηλότερη κορυφή 299μ. Στο ανατολικό τμήμα του βρίσκεται η μονή της Κυράς Παναγιάς, μετόχι της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Στο νησί έχουν εντοπιστεί λείψανα Νεολιθικής, Κλασικής, Ελληνιστικής και Βυζαντινής περιόδου. Η Κυρά Παναγιά έχει δύο φυσικά λιμάνια, τον Άγιο Πέτρο και τον Πλανήτη. Στον όρμο του Αγίου Πέτρου, στο ομώνυμο νησάκι, έχει εντοπιστεί νεολιθικός οικισμός, που ιδρύθηκε στα μέσα της 6ης χιλιετίας π.χ. και δημιούργησε τον “πολιτισμό του Αγίου Πέτρου”. Στα ευρήματα  περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, κτίσματα, κεραμικά ειδώλια, εργαλεία από πέτρα, πυριτόλιθο και οστά ζώων, πήλινα αντικείμενα. Στην ίδια περιοχή όπου σώζονται λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής, βρισκόταν μοναστήρι που αναφέρεται σε παλαιά έγγραφα της μονής της μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους. Ο όρμος του Πλανήτη, κατάλληλο και ασφαλές αγκυροβόλιο για όλους τους καιρούς, υπήρξε ορμητήριο πειρατών. Στη θαλάσσια περιοχή της Κυράς Παναγιάς εντοπίστηκε ναυάγιο Κλασικής Εποχής (5ου αι. π.χ.) – το πλοίο, πιθανότατα αθηναϊκό εμπορικό, μετέφερε μεγάλη ποσότητα αμφορέων οίνου (3.000-4.000).
Νοτιοδυτικά του όρμου του Αγίου Πέτρου βρίσκεται η βραχονησίδα Πελέρισσα (Φαγκρού). Βόρεια του όρμου Πλανήτη βρίσκεται η βραχονησίδα Σφήκα.

 

Περιστέρα (Άσπρο ή Ξερό)

Νησί στα ανατολικά της Αλοννήσου, η Περιστέρα αποτελείται από δύο τμήματα, που ενώνονται μεταξύ τους με στενό λαιμό. Η ψηλότερη κορυφή της είναι το Στεφάνι (250μ.). Στο νησί έχουν εντοπιστεί προϊστορικά λείψανα και αρχαίοι τάφοι. Οι δαντελωτές ακρογιαλιές του νησιού και ο δίαυλος που σχηματίζεται μεταξύ Αλοννήσου και Περιστέρας αποτελούν ιδανικό τόπο για θαλάσσιες εκδρομές. Για ελλιμενισμό προσφέρονται οι όρμοι Βασιλικό, Κοκκαλιάς και Περιστέρι.
Βορειοανατολικά της Περιστέρας βρίσκεται η Βραχονησίδα Λεχούσα (Λυκόρευμα),  με ψηλότερη κορυφή 125μ. Νότια, οι Αδελφοί, συστάδα βραχονησίδων – μεγαλύτερες είναι το Αδέλφι (Μεγάλο Αδέλφι), με ψηλότερη κορυφή 178μ., και το Αδελφόπουλο (Μικρό Αδέλφι).

 

Πιπέρι

Το ανατολικότερο νησί των βορείων Σποράδων, με απόκρημνες ακτές και ψηλότερη κορυφή 353μ. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων. Στο νησί, όπου έχουν εντοπιστεί προϊστορικά όστρακα, σώζονται τα ερείπια παλαιού μοναστηριού της Ζωοδόχου πηγής, που άνηκε άλλοτε στη μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους και άκμασε επί Τουρκοκρατίας.

 

 

 

Σκάντζουρα

Νησί νοτιοανατολικά της Αλοννήσου, με απόκρημνες ακτές και ψηλότερη κορυφή 107μ. Στα Σκάντζουρα -ταυτίζονται με την αρχαία λέξη Σκάνδιρα, που αναφέρει ο Πλίνιος – έχουν εντοπιστεί νεολιθικά όστρακα, εγκαταστάσεις και κεραμική ιστορικών και Βυζαντινών χρόνων. Στο εσωτερικό δεσπόζει το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας Βορειοδυτικά του νησιού βρίσκονται οι βραχονησίδες Λαγοφιτονήσια (Κασσίδης, Λαχανού και Πολεμικά). Νοτιοδυτικά, οι νησίδες Σκαντήλι και Κόρακας. Δυτικά, οι βραχονησίδες Πράσσο και Στρογγυλό.

 

 

Ψαθούρα

Το βορειότερο νησί των βορείων Σποράδων, με μικρό υψόμετρο, εντυπωσιακό φάρο και όμορφες παραλίες. Στο νησί έχουν εντοπιστεί λείψανα Προϊστορικών και Ιστορικών χρόνων. Νότια της Ψαθούρας βρίσκεται η βραχονησίδα Ψαθονήσι (Ψαθουροπούλα), όπου έχει εντοπιστεί κεραμική Βυζαντινών ή νεότερων χρόνων.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τηλέφωνα

Λιμεναρχείο: +30 24240 65595

Κέντρο Υγείας: +30 24240 65208

Αστυνομία: +30 24240 65205

 

Ελλιμενισμός

Το νησί διαθέτει οργανωμένη μαρίνα στο λιμάνι της Αλοννήσου, γνωστό και ως Πατητήρι, αλλά και πολλές παραλίες και φυσικούς κόλπους για αγκυροβόλια.

Παροχές

  • Νερό
  • Καύσιμα μεταφέρονται στην αποβάθρα με μικρές δεξαμενές
  • Ρεύμα
  • 24ωρη υπηρεσίες ταξί μέσα στη μαρίνα
  • Σταθμός λεωφορείων σε κοντινή απόσταση που συνδέουν την πόλη με τα χωριά
  • ATM κοντά στην αποβάθρα
  • Parking

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Όρμος Παναγιάς - Λατούρα,
Σιθωνία Χαλκιδικής
Τ.Κ: 630 78
Τηλέφωνο: +30.6972118584
Email: info@chalkidikisailing.gr