Σκιάθος

Γενικές πληροφορίες

ΕΚΤΑΣΗ: 50 τ. χλμ – ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 44 χλμ – ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 6.160

Νησί προικισμένο από την φύση, η Σκιάθος έχει πλούσια βλάστηση, ειδυλλιακές ακρογιαλιές και χρυσές αμμουδιές. Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της και η τουριστική υποδομή της -πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες παραλίες, θαλάσσιες εκδρομές – προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Από τη Σκιάθο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), από τους σημαντικότερους Έλληνες διηγηματογράφους, και ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης (1850-1929), λογοτέχνης. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Σταυρός (433μ.).
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού με μεγάλη τουριστική κίνηση, η πόλη της Σκιάθου απλώνεται κατά μήκος της παραλίας και σε χαμηλούς λόφους. Η πευκόφυτη μικρή χερσόνησο Μπούρτζι, στολίδι στην είσοδο του λιμανιού, υποδέχεται τους επισκέπτες. Ο σύγχρονος οικισμός, με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα, αγκαλιάζει την παλαιά πόλη, που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της – λευκά κεραμοσκεπή σπίτια και αρχοντικά, παλαιές εκκλησίες, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, γραφικά σοκάκια και καλντερίμια. Αξιόλογη είναι η τουριστική κίνηση και στα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα του παραλιακού δρόμου, που οδηγεί στον Ταρσανά, στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Εδώ οι επιδέξιοι καραβομαραγκοί “έχτιζαν” άλλοτε εντυπωσιακά σκάφη, που ταξίδευαν ως την Αμερική (τώρα γίνονται μόνο επισκευές σκαφών).
Στο δυτικό τμήμα της πόλης, στην περιοχή Σίφερι, κάτω από τα “Μνημούρια” (νεκροταφείο), λειτουργεί καρνάγιο. Από το παλαιό λιμάνι ξεκινούν εκδρομικά σκάφη, που μεταφέρουν τους παραθεριστές στις μαγευτικές παραλίες του νησιού, στο Κάστρο, στα Λαλάρια, στα κοντινά νησάκια, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο. Στη μαρίνα φιλοξενούνται πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά σκάφη και ταχύπλοα. Η πόλη της Σκιάθου έχει 4.988 κατοίκους.

Που μπορείτε να πάτε με το σκάφος

Ασέληνος

Περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, με όμορφη αμμουδερή παραλία – την επισκέπτονται πολλοί παραθεριστές οδικώς ή με εκδρομικό σκάφος. Η διαδρομή Ασέληνος-μονή Κουνίστρας – Μικρός Ασέληνος – Αλυγαριές – Κεχριά είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, με πλούσιες εναλλαγές τοπίου. Στις παραλίες του Ασέληνου, των Αλυγαριών και της Κεχριάς (Παραντάιζ) λειτουργούν καφέ – εστιατόρια. Ο Ασέληνος απέχει 13χλμ. Δυτικά από την πρωτεύουσα.

 

Καναπίτσα – Τζανεριά

Περιοχή με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και δαντελωτές ακρογιαλιές. Η Καναπίτσα και ξ Τζανεριά έχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς βίλες, αξιόλογη τουριστική κίνηση και κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Στον όρμο Καναπίτσας νοικιάζονται σκάφη, πραγματοποιούνται θαλάσσια σπορ και λειτουργεί σχολή σκι. Η Καναπίτσα έχει 86 κατοίκους, Απέχει 7,5 χλμ ΝΔ από την πρωτεύουσα.

 

 

Κατσαρού (Κατσαρός) – Βασιλιάς

Περιοχή με ξενοδοχειακές μονάδες, χτισμένες σε πλαγιά, με όμορφη θέα στο νοτιανατολικό τμήμα του νησιού, τα γύρω νησάκια και τη θάλασσα. Στην παραλία του Βασιλιά νοικιάζονται σκάφη. Η Κατσαρού έχει 87 κατοίκους. Απέχει 6χλμ ΝΔ από την πρωτεύουσα.

 

Κολιός – Βρωμόλιμνος

Παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, ο Κολιός έχει αμμουδερή παραλία, όπου νοικιάζονται σκάφη, λειτουργεί σκι και πραγματοποιούνται θαλάσσια σπορ. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο Βρωμόλιμνος, περιοχή σε μικρή λίμνη κοντά στη θάλασσα. Στην παραλία του Βρωμόλιμνου λειτουργούν Μπιτς-μπαρ, νεανικά στέκια με ιδιαίτερο χρώμα, και νοικιάζονται σκάφη. Ο Κολιός έχει 95 κατοίκους. Απέχει 8 χλμ ΝΔ από την πρωτεύουσα.

 

 

Μεγάλη Άμμος – Φτελιά

Οικισμοί με αξιόλογη τουριστική κίνηση, απλωμένοι κατά μήκος αμμουδερής παραλίας, όπου νοικιάζονται σκάφη και πραγματοποιούνται θαλάσσια σπορ. Η μεγάλη άμμος και η Φτελιά απέχουν 3 και 4 χλμ ΝΔ αντίστοιχα από την πρωτεύουσα.

 

 

 

Πλατανιάς – Αγία Παρασκευή

Παραθεριστικός οικισμός με αξιόλογη τουριστική κίνηση, ο Πλατανιάς είναι απλωμένος σε περιοχή κατάφυτη από πλατάνια. Στην παραλία του, την Αγία Παρασκευή, πραγματοποιούνται θαλάσσια σπορ και νοικιάζονται σκάφη. Ο Πλατανιάς έχει 91 κατοίκους. Απέχει 8,5 χλμ ΝΔ από την πρωτεύουσα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Τηλέφωνα

Μαρίνα Σκιάθου: +30 24270 29049 (VHF Channel 77)

Λιμεναρχείο: +30 24270 22017

Κέντρο Υγείας: +30 24270 22222

Αστυνομία: +30 24270 29152

 

Ελλιμενισμός

Ο ελλιμενισμός στη μαρίνα γίνεται χωρίς τη χρήση της άγκυρα σας.
Στο λιμάνι, δένετε με την πρύμνη προς στο βόρειο τμήμα της αποβάθρας. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε διαθέσιμο χώρο, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Τόσο το καταφύγιο και το κράτημα είναι καλά. Καλό θα είναι να καλέσετε στο κανάλι VHF 77 ( Μαρίνα Σκιάθου) να ζητήσετε μία θέση.

Παροχές

  • Νερό
  • Καύσιμα μεταφέρονται στην αποβάθρα με μικρές δεξαμενές
  • Ρεύμα 220 V
  • 24ωρη υπηρεσίες ταξί μέσα στη μαρίνα
  • Σταθμός λεωφορείων σε κοντινή απόσταση που συνδέουν την πόλη με τα χωριά
  • ATM κοντά στην αποβάθρα
  • Parking

Η μαρίνα βρίσκεται μέσα στην πόλη οπότε όλα τα μαγαζιά(κέντρα διασκέδασης,καφετέριες, supermarket, τουριστικά) βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια.

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Όρμος Παναγιάς - Λατούρα,
Σιθωνία Χαλκιδικής
Τ.Κ: 630 78
Τηλέφωνο: +30.6972118584
Email: info@chalkidikisailing.gr